Šiame tinklalapyje naudojami slapukai. Tęsdami naršymą šiame tinklalapyje ir nekeisdami savo naršyklės slapukų tvarkymo nuostatų, Jūs sutinkate, su slapukų naudojimu.

Norėdami sužinoti daugiau, susipažinkite su mūsų slapukų naudojimo politika.

Kaip karštis veikia skonį ir tekstūrą

Liepsna stiklinėje dėžėje, reiškianti svarbų geresnio skonio elementą – karštį.

Dar geresnis skonis

3 žingsnis: karštis

Kiekvieno ingrediento galimybes įvertinsite, kai suprasite, kodėl karštis sukuria skonį ir tekstūrą. Gaminant maistą sukuriami skanūs patiekalai – didelės molekulės skaidomos į mažesnes ir atsiskleidžia jų viduje esantis skonis. Sužinokite, kaip skirtingi kaitinimo būdai, pradedant indukciniu kaitinimu ir baigiant garais bei gaminimu vakuume, atskleidžia skonius ir kiekvieną patiekalą padaro dar skanesnį. 

Keptuvėje kepamų dviejų kepsnių vaizdas iš arti

Karščio supratimas

Norėdami pasiekti geresnio skonio, turite vertinti karštį molekuliame lygyje. Tobulas kepsnys yra skanus dėl aminorūgščių ir angliavandenių reakcijos 130 °C temperatūroje. Tačiau esant šiek tiek aukštesnei temperatūrai, molekulės ištrūks, o kartu neliks nei patiekalo skonio, nei tekstūros. Geriausioms garnyro daržovėms reikia pakankamai karščio, kad plyštų ląstelių, kuriose yra skonis, sienelės, bet jis neišgaruotų į orą. 


Geriausias karštis – garai

Maisto gaminimas garuose tapo populiarus, nes švelnus karštis saugo maisto molekules. Jūsų maistas neperkaista, o skonis – išlieka. Papildoma drėgmė taip pat neleidžia drėgmei išgaruoti, todėl patiekalo išorė yra traški, o vidus neperkepa ir pakankamai iškepa. Taip pat tešla greičiau ir vienodžiau pakyla. Be to, dėl geresnio tešlos paviršiaus karamelizavimosi kaskart gaunama skani stora plutelė. 

Atraskite garus
Kepsnys su krauju garuose.

Kiniškos keptuvės ant AEG indukcinės kaitlentės vaizdas iš arti

Išsaugokite skonį, naudodami indukcines technologijas

Indukcinės kaitlentės leidžia tiksliai valdyti ir paskirstyti karštį , todėl skonis būna kitoks. Kai kepamas kepsnys, jo baltymų skaidulos susitraukia ir išskiria drėgmę, maistines medžiagas ir skonį. Perjungus didelį karštį į mažą, šios skaidulos atpalaiduojamos ir išlaikomos skanios sultys. Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, perjunkite kas 15 sekundžių, o ne kas kelias minutes. Kepant kepsnį svarbesnis yra jo vidinis, o ne supantis karštis.

Atraskite indukcines technologijas

Stulbinantis maisto gaminimas vakuume

Tikriausiai geriausias karščio įvaldymo būdas yra maisto gaminimas vakuume. Jam naudojami vakuuminiai plastikiniai maišeliai ir vandens vonelės, išsaugančios viduje kiekvieno ingrediento drėgmę, kvapus, maistines savybes ir skonį. Tikslus temperatūros valdymas leidžia kaip niekad gerai kontroliuoti, ar patiekalas jau gatavas ir beveik tobulai atkartoti gautus rezultatus. 

Raudonoji aitrioji paprika, užsandarinta AEG kepimo vakuume maišelyje.

AEG garinės orkaitės logotipas

Ar žinojote?

  • Vandens molekulės daug greičiau perduoda karštį nei oras – 100 °C garai paskirsto karštį taip pat, kaip 600 °C karštas oras.
  • Verdant daržoves jos praranda 70 % vitamino C, o jas garinant vitamino C netenkama tik 40 %.

Mokslas apie skonį siekia ne tik mūsų skonio receptorius. Kai suprasite, kaip veikia karštis, galite pradėti atrasti smulkmenas ir subtilumus, kurie bet kurio patiekalo gaminimą paverčia įvairių pojūčių patirtimi virtuvėje ir už jos ribų.

 

 

Tęsinys kitame skyriuje


SU AEG ATRASKITE DAUGIAU

Atraskite, kokius pokyčius gali lemti garai

Geresnis skonis – garai išsaugo Jūsų ingredientų skonį ir tekstūrą dėl nedidelio ir vienodo karščio. 

Atraskite garus

Greitai ir lanksčiai gaminkite

Indukcinės technologijos tikslumas, kai svarbus kiekvienas laipsnis ir kiekviena sekundė – dėl to Jūsų patiekalas yra išskirtinis.

Atraskite indukcines technologijas

Kepimo menas

Geras kepimas yra menas. Puikus kepimas yra mokslas, mokslas apie garus. Mūsų orkaitė „PlusSteam“ prideda tinkamą kiekį garų, kad kepiniai būtų tobuli. 

Atraskite „PlusSteam“

 
 
Uždaryti
 

Pasirinkite, kur dalytis šiuo

Uždaryti